Pored toga što pokvaren zub narušava naš kompletan vizuelni utisak, isto tako utiče negativno i na naše celokupno zdravlje. Kada osetimo bol u zubu, to znači da najverovatnije imamo karijes koji nismo primetili, ili nismo redovno odlazili kod svog stomatologa da nam ukaže na ovaj problem. Karijes na jednom zubu, ukoliko se ne leči, vrlo lako se lančanom reakcijom širi i na ostale zube u nizu.

U savremenoj stomatologiji, popravka zuba je sasvim bezbolna uz korišćenje lokalne anestezije. Razlog za popravku zuba je najčešće karijes. Na primer, može se dogoditi dok jedemo, da osetimo oštar bol koji traje oko 60 sekundi, i tada se najčešće radi o dubokom karijesu. Ovaj problem se rešava lečenjem zuba, odnosno uklanjanjem karijesa i postavljanjem plombe.
Karijes je zapravo oboljenje tvrdih zubnih tkiva koje stalno napreduje i na kraju dovodi do potpunog razaranja zuba.
Ukoliko je potrebno, sprovodi se kanalno lečenje korena zuba, umesto da se zub izvadi. To je u stvari, ćišćenje kanala u okviru korena zuba. Ovaj tretman obično traje od jedne do tri posete vašem stomatologu. Karijes se uklanja i zub se otvara kroz krunicu, da se dobije pristup pulpi, koja se uklanja ukoliko je zaražena ili obolela.
Ponekad se u kanal zuba stavljaju lekovi da bi se neutralisala svaka infekcija. Ukoliko se ipak, infekcija proširila van zuba, biće vam prepisani antibiotici.
Nakon čišćenja i sušenja, unutrašnjost zuba se popunjava. Da bi na kraju, zub normalno funkcionisao, ako nije moguće staviti plombu, stavlja se krunica, od keramike, ili metalo-keramike.