KADA I KAKO PRATI ZUBE?

Kada je najbolje vreme za pranje zuba i posle kojih namirnica?
Stručnjaci preporučuju da se zubi peru najmanje dva puta dnevno, ujutru i pre spavanja, ali bi najbolje bilo kad bi to bilo malo češće, posle obroka ili užina.
Kada perete zube, vi skidate dentalni plak, lepljivi sloj koji se formira na zubima zbog bakterija u ustima. Bakterije iz plaka izazivaju dve glavne bolesti u vezi zuba, zubni karijes i oboljenje desni (parodontopatija).
Važno je prati zube nakon jela, jer određene namirnice uzrokuju da bakterije u vašim ustima oslobode kiseline koje su štetne za zubnu gleđ. Kada jedete hranu ili piće koje sadrže šećer ili skrob, bakterije u ustima proizvode kiseline koje napadaju vašu gleđ za 20 minuta ili više.

 

 

DENTALNI KONAC ILI TEČNOST ZA ISPIRANJE?

Standardni konac za čišćenje zuba se generalno smatra najefikasnijem alatom za čišćenje uskih prostora između zuba tzv. interdentalnih prostora.
Tečnost za ispiranje usta ima za cilj smanjenje krvarenja i sprečavanje bolesti desni, ali nije zamena za pranje zuba ili čišćenje koncem.
Koristite voskirani konac sa fluorom, jer običan može da Vam se zaglavi između zuba. Ako imate poteškoća sa rukovanjem koncem, probajte sa držačem za konac, to možete kupiti u apoteci ili drogerijama, takođe za čišćenje prostora između zuba koristite i interdentalne četkice koje u slučaju da je interdentalni prostor veći imaju blagu prednost u odnosu na konac.


HRANA ZA ZDRAVE ZUBE – ŠTA JESTI, A ŠTA IZBEGAVATI?

Šta jesti?

Voće i povrće puno vlakana. Ove namirnice imaju čistački učinak u ustima i potstiču lučenje pljuvačke koja je uz standardnu oralnu higijenu najbolja odbrana od kvarenja zuba i bolnih desni. Nekih 20 minuta nakon jela pljuvačka počinje neutralizovati delovanje kiselina. U njoj se nalaze tragovi kalcijuma i fosfata pa oporavlja nivo minerala na području zuba kojima nedostaju.
Sir, mleko, light jogurt i ostali mlečni proizvodi. Sir potstiče lučenje pljuvačke. Ostale mlečne namirnice su pune kalcijuma i fosfata.
Zeleni i crni čaj. Sadrže polifenole koji stupaju u interakciju s naslagama na zubima. Te supstance ili ubijaju ili redukuju broj bakterija i sprečavaju njihovo širenje u ustima.
Žvakaće gume bez šećera. Još jedno sredstvo koje potstiče lučenje pljuvačke i koje uklanja ostatke hrane sa zuba.

Dobro je znati da nije važna količina nezdrave hrane koju jedete već koliko dugo se ona zadržava u ustima. Drugim rečima, što češće jedete hranu štetnu za zube bez obzira na količinu, tim gore. Zubima će više naštetiti jedan slatkiš kojeg ćete jesti pola sata nego deset istih takvih slatkiša ako ih pojedete odmah.

Šta izbegavati?

Slatkiši koji se lepe za zube. Ako ih morate jesti, jedite one koji brzo prolaze kroz usta. Lizalice, karamele izbegavajte. kockica čokolade pre će napustiti oralnu šupljinu nego najobičnija bombona.
Skrobna hrana. Skrob su ustvari složeni ugljeni hidrati koji se jako dugo zadržavaju u ustima. Hleb ili čips često ostaju među zubima, a to nije dobro.
Gazirana pića i sokovi. Sadrže puno šećera zatim fosfornu i citričnu kiselinu koje nagrizaju gleđ.
Pića za sportiste, energetska pića, zašećerena limunada i čajevi.
Alkohol i lekovi. Bolje pijte puno vode.
Limun. U redu je pojesti ga ali lizati ili sisati kriške nije dobro jer kiselina nagriza gleđ.